Цената на апартамент в Истанбул вече може да се мири с

...
Цената на апартамент в Истанбул вече може да се мири с
Коментари Харесай

Европейската страна, която отчете покачване на цените на жилищата над 1000% за близо 10 години

Цената на апартамент в Истанбул към този момент може да се мири с тези в скъпи европейски градове като Париж и Лондон. Цените на турските жилища са 12 пъти по-високи, спрямо девет години обратно в номинално изражение.

Сред страните в Организацията за икономическо сътрудничество и раз Швеция и Финландия са регистрират най-малка смяна, с към 4% нарастване на номиналните цени на жилищата от 2015 година

Турция обаче води класацията с растеж на цените от над 1000%, следвана от Унгария, където цените са със 166% по-високи от тези през 2015 година Това демонстрират данни, представени от Euronews.

Какво се случи в прилежаща Турция?

Цените на турските жилища се покачват последователно от 2015 година насам, само че стартират да се повишават с бързи темпове през 2021 година Те доближиха пик през 2022 година, когато цените на жилищата се повишиха със 168% за една година, последвано от повишаване със 76% през 2023 година

Междувременно в огромна част от Западна Европа и Съединени американски щати цените на жилищата понесоха удар в края на 2022 година, откакто централните банки в тези стопански системи започнаха да покачват лихвените проценти, с цел да се оправят с високата инфлация и търсенето от купувачите на жилища понижа.

Турската централна банка намали референтния си лихвен % през август 2022 година, макар че през ноември същата година инфлацията в страната беше близо 85%.

Според Гьоркем Япан, който е в бранша на недвижимите парцели и строителството за турския пазар в KPMG смяната в цените стартира през 2020 година. " Основните аргументи са съмненията на валутата, девалвацията на турската лира, по-високите равнища на инфлация и нарастването на разноските за строителство, както и възходящото търсене след пандемията. "

Нивото на инфлация в Турция през 2022 година беше много съществено - съгласно данните покачването на цените доближи 50% за цялата година, достигайки над 80% през октомври. Въпреки това действителните цени на жилищата (коригирани по отношение на инфлацията) също са се покачили с 96,7% до третото тримесечие на 2023 година спрямо 2015 година, съгласно Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

От 2022 година най-значителната част от жилищата, продадени на чужденци, са за руснаци и иранци. " След началото на спора Русия-Украйна през февруари 2022 година имаше забележителен приток на мигранти от двете страни към Анталия, Истанбул и Мерсин ",коментира Япан. По думите му това тласна цените нагоре.Само в Анталия цените скочиха с 230% за една година до втората половина на 2022 година

Турските купувачи пък се оказват с по-малко благоприятни условия поради девалвацията на турската лира. В същото време огромен брой съветски и украински жители са платили големи суми в брой, което провокира търсене на парцели, което в допълнение предизвика повишението на цените.
 Три европейски пазара, които са съществено затънали в имотни рецесии
Три европейски пазара, които са съществено затънали в имотни рецесии

Дори богатите страни се борят с цените на жилищата

И въпреки всичко това не е пояснение за огромната смяна в цените в цялата страна, даже в случай че ползата на руснаци към избрани места докара до повишение на цените.

От 1,2 милиона къщи, продадени в Турция през 2023 година, 35 000 къщи (3%) са продадени на чужденци, а почти 30% от тези къщи, продадени на чужденци, са продадени на руснаци. 

Какво следва за пазара?

Високите строителни разноски могат да доведат до лимитирано предложение. Ако търсенето на жилища се усили и лихвените проценти спаднат, с цел да подтикват растежа, това може да помогне за превъзмогване на актуалната застоялост.

Хората не могат да си разрешат да купят жилище сега, което води до настойчиво високи цени на наемите - и това в действителност оставя място за вложение на купувачите.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР